5 принципа за управление на приходите

5 принципа за управление на приходите

Парите непрекъснато влизат и излизат от нашите бизнеси. Ние се стремим да правим все по-големи печалби и често се фокусираме само върху продажбите. Но, ако спрем за момент и се огледаме, ще забележим, че парите се движат по странен начин. Техните потоци приличат повече на кръвоносна система.

И това наистина е кръвоносната система на нашите бизнеси.

За първи път осъзнах тази аналогия, когато ни удари кризата през 2008-2010г. Тогава изкарах доста пари, но бизнесът някак притихна. Суматохата не се усещаше толкова натрапчиво и имах време да помисля какво се случва. Започнах да уча финанси и икономика. И обърнах специално внимание на паричните потоци. Дотогава не знаех какво е това чудо и се оказа, че съм профукал страшно много пари.

Бизнесът не трябва да пресъхва!

Както кръвта снабдява с необходимите вещества всички органи, така и парите оросяват всички звена на бизнесите. Ако имаме една добре изградена и ефективно функционираща система за следене на паричните потоци, нашият бизнес ще бъде здрав и атлетичен. С течение на времето се научих от опит как се изграждат тези системи и как трябва да се отнасям към парите. Свежата кръв на бизнеса - това са нашите приходи!

В тази статия няма да напиша нищо за увеличаване на продажбите, защото искам да се фокусираме върху управлението на приходите. Запознайте се с петте основни принципа за управление на приходите, които съм изградил за последните 20 години.