Активи и пасиви и как се отразяват на живота ни

Активи и пасиви и как се отразяват на живота ни
Как разбирането на активи и пасиви може да промени живота ни

Реших да напиша тази статия, защото продължавам да споря с хората за това какво е актив и какво е пасив. На пръв поглед изглежда изключително ясно и недвусмислено, но хората са страшно объркани. Не от самите определения, а от приложението им в практиката.

За съжаление пропуските в разбирането и разграничаването на тези понятия е пагубно за бизнесите и животите на хората. Тук включвам не само предприемачите, но и хората, които предпочитат да работят на заплата. Виждам, че даже и децата страдат, когато не разбират разликата.

И така, реших, че няма да е лошо да се появи и моето нетипично виждане по въпроса. Надявам се с тази статия да ви дам една различна гледна точка, която да ви помогне да излезете от кутията и да хвърлите един страничен и нетипичен поглед върху наглед простите активи и пасиви.

Нека започнем с най-лесното и очевидно определение, без да се задълбаваме излишно в специализирана терминология:

💡
Актив - нещо, което ни носи приходи
💡
Пасив - нещо, което ни носи разходи

Защо нещо толкова просто може да бъде пагубно за бизнеса и живота

Неразбирането на тези понятия води до огромни загуби на пари, които могат да ни фалират много лесно.

Да вземем един прост пример с покупка на телефон.

Сега ще кажете - е, това е много лесно, отиваш в магазина и взимаш iPhone 15 Pro Max, а ако нямаш достатъчно пари може да вземеш и iPhone 14!

Добре, но като посетим магазина се оказва, че може да си вземем телефона на изплащане за 2 години и така можем да си позволим най-скъпият модел. Оказваме се с най-новия и напомпан телефон iPhone 15 Pro Max с 1TB вградена памет и то само за 4 000лв.

И като сме започнали така, защо да не отскочим до Порше и да си вземем една Audi RS7 само за 300 000лв, което пак ще ни пуснат на изплащане, за някакви 3 000лв на месец.

Супер! Даже може да си ги вземем в един цвят - телефон + кола. Така, за да си отиват.

Обаче, хайде да се върнем в реалността! Тези покупки пасиви ли са или активи?

Очевидно за повечето хора това са чисти пасиви - разходи, които водят до още разходи и до нула приходи. Още, като подпишем договорите за лизинг започваме да плащаме пари всеки месец, които не се връщат в нашите банкови сметки. Това означава, че тези покупки са ПАСИВИ.

По определението за пасив - телефонът ни носи директни разходи + лихви + разходи за протектори + разходи за кейсове + разходи за кабели за зареждане…

По определението за пасив - колата ни носи директни разходи + лихви + данъци + застраховки + ремонти + поддръжка + гориво + паркинги и гаражи + автомивки…

Като си представим как се поддаваме на желанията и купуваме луксозни стоки като тези, може да си дадем равносметка на това защо се намираме в това финансово положение. Аз стигам и по-далеч с изводите - животът ни е съсипан. Като харчим за пасиви, непрекъснато ние източваме нашите приходи към джобовете на други хора и бизнеси. За нас не остава нищо, освен лъскави дрънкулки, които след известно време стават такава тежест, че ни вкарват във фалит.

Вместо да натрупаме капитал, който да ни осигури едно спокойно и охолно бъдеще, ние пръскаме парите си за екскурзии, маркови дрешки, бижута, най-новите телефони и коли.

Да хвърлим едно око и на активите

Тук също искам да дам очевиден пример. Нека в момента не мислим дали можем, или не можем да си го позволим. Всеки има различни възможности, но за целите на статията предполагаме, че имаме парите за телефона и колата от горните примери.

И така, решаваме вместо да си купим телефон за 4 000лв и кола за 300 000лв да дадем тези пари за активи. Купуваме си подценени имоти 1 000 000лв като ги ипотекираме. Веднага ги отдаваме под наем и започваме да получаваме приходи за тях.

Ако приходите от имотите са повече от разходите по тях значи, че тези имоти са активи.

Разходи → цена за придобиване + вноска по ипотеката + лихви + разходи по придобиване + данъци + амортизации + ремонти…

Приходи → наеми + печалба при придобиване + ръст на цените на имотите…

💡
Приходи > Разходи ⇒ Активи

Тук нещата също изглеждат супер очевидни и изглежда няма как да объркаме актив с пасив. Ако продължим да изреждаме - активи са лекотоварни автомобили, тировете, такситата, машините за строителните работници. Все скучни работи, които могат да ни помогнат да изкараме доста пари с тях.

Къде идва объркването на актив с пасив

Ако трябва да бъдем стриктни с нашето желание да бъдем богати, това означава да харчим пари само АКТИВИ и никога да не харчим пари за ПАСИВИ. Обаче, такъв живот е изключително сив и никой не иска да го живее. Така стигаме и до първата причина за объркването на двете понятия:

ЖЕЛАНИЕТО да притежаваме, да се показваме пред другите, да си избиваме комплексите, да се преструваме

Не си мислете, че аз съм някакъв светец. И аз, като всеки друг човек, често се озовавам пред някоя витрина изпълнен с искреното и непреодолимо ЖЕЛАНИЕ да вляза в магазина и да си купя това чудно красиво, лъскаво и пълно с нереалистични надежди за функциалността телефонче. Или музикална уредба, или лаптоп, или прахосмукачка с AI.

Също като Ам-Гъл от Властелинът на пръстените, и аз стоя на витрината, потърквам ръце и казвам “Моето съкровищееее”.

Това желание ни кара мигновено да забравим за правилата и да се втурнем през глава към вратата на магазина. И случайно, ако някой се осмели в този момент да ни спре с думите - “ама това е огромен пасив!”, сме готови да спорим с него, докато не се докопаме до касата.

Втората причина е фактаът, че виждаме как нашите кумири притежават тези пасиви, а ние искаме да сме като тях. Обаче фактът е, че не сме като тях. Втората причина е:

ЗАБЛУДАТА, че някой уважаван от нас човек притежава този пасив

Вчера станах свидетел на следната разправия на дъщеря ми с нейната майка:

— Мамоо, искам да ми купиш тази мишкааа, ти счупи моята и сега си длъжна да ми купиш нова!

— Ти луда ли си, няма да ти купя толкова скъпа мишка, ти си имаш!

След като ги “разтъврах” се оказа, че дъщеря ми, която се зомбира на малоумните къси клипчета в “Инста” и “Тубата”, е готова на война с майка си, само и само да получи мишката на някакъв тъп “инфлуенсър”.

Колкото и да е показателен този пример за нашите “тийнове” (юноши) това нещо го виждам да се случва и на възрастни хора, които се занимават с бизнес. Доста често ми се случва да ме питат какъв лаптоп да си купят. Аз задавам нормалните въпроси - за какво ще го ползваш, колко ти е бюджетът и т.н., след което препоръчвам нещо, което е оптимално за конкретния човек. Обаче 15 секунди след като съм си дал мнението става следното:

— Е, не е ли по-добре да си взема Apple?

— Не е, няма половината функции, хардуера е много по-слаб, мониторът е лъскав и е съвместим само със себе си.

— Ама, ще изглеждам по-добре, като отида на среща с логото на Apple… във всички филми са с такива.

Тук примерът приключва, защото е достатъчно красноречив. Заблудата, че нашите “инфлуенсъри” притежават нещо ни кара да изключваме всякакво логическо мислене. Ставаме зомбита без собствено мнение. Все едно някой ни е ампутирал мозъка. В такива ситуации, виждам, че няма как да обясниш на човека, че този негов кумир, може въобще да не притежава този предмет. Може просто да му е подхвърлен от производителя с рекламна цел. Може пък и да сме в супер редките случаи, когато предметът си е негов и даже за него е актив, защото си го ползва по предназначение. Обаче как това го прави актив и за нас!? Тук стигаме до третата основна причина да бъркаме активи и пасиви:

ПРЕЗУМЦИЯТА, че активите са активи за всички хора

Представете си, че сте зъболекар. Търговски представител идва при вас и ви прави оферта за ново оборудване, което включва стол и машини, които са интегрирани, по-ергономични, максимално автоматизирани и с по-евтини консумативи от наличните ви в момента. Правите си сметката и инвестирате 100 000лв в това оборудване. Разчетите ви показват, че ще извършвате манипулациите с 25% по-бързо, ще си намалите разходите по поддръжка с 50% и ще увеличите времето на работа на кабинета с 20%, защото няма да затваряте поради повредено оборудване. Така ще си избиете парите за 6 до 8 месеца.

Очевидно това зъболекарско оборудване е актив. То ще донесе много повече пари от стойността си.

Обаче, дали това същото оборудване ще е актив за мен - един блогър?

За мен ще е пълна загуба на пари. Както биха били инструментите за строителство, тировете, такситата и каквото там се сетите. Просто, защото аз не мога да повиша стойността на този разход. Аз не мога да се възползвам от това оборудване, следователно за мен е чист пасив.

Ето как активът за един, е пасив за друг. Не може да отсечем - този телефон е пасив! Не!

Всяко нещо е пасив в ръцете на един и актив в ръцете на друг.

И ето как се озоваваме в следната ситуация:

Скъпите телефони са пасиви за едни и активи за други.
Скъпите коли също са пасиви за едни и активи за други.

Всичко зависи от това по какъв начин се използва даден предмет. Ако успеете да откриете как да изкарвате пари чрез телефона си, той автоматично става актив и можете да похарчите повече пари за него. Обаче и обратното е вярно - ако не изкарвате пари чрез телефона си - той е пасив и трябва да се целите в нисък до среден клас телефони.

Как да бъдем богати?

От прочетеното до тук ви е станало ясно, че преди всяка покупка трябва да оценим ползите, които ще получим и допълнителните разходи, които ще бъдем принудени да плащаме.

За да бъдем богати трябва винаги да избираме активите пред пасивите. Когато ни се наложи да похарчим пари за пасив, трябва да сме на ясно за неговия живот, разходите по време на живота му и как ще се отървем от него.

Нека пак застанем пред витрината с нашето огромно желание да купим този телефон. Това, което трябва да направим е следното:

 1. Защо искам да притежавам този телефон - поради ЖЕЛАНИЕ, ЗАБЛУДА, ПРЕЗУМЦИЯ или НЕОБХОДИМОСТ?
 2. Как този телефон ще ми помогне да изкарвам пари?
 3. Ще мога ли с новия телефон да изкарвам повече пари, отколкото с настоящия?
 4. Сигурен ли съм, че това е оптималната цена за придобиване на този телефон?
 5. Колко данъци мога да спестя, ако го купя?
 6. За колко време ще мога да го ползвам?
 7. Колко пари ще ми струва поддръжката и мога ли да намеря лесно сервиз и аксесоари за него?
 8. Колко пари ще изкарам от него, докато го ползвам?
 9. Мога ли да почакам с покупката, за да намалят цената още повече в разумен срок?

Когато си отговорите на тези въпроси, вероятно ще сте забравили защо въобще сте започнали да го мислите 🙂

Обаче, ако отговорите на всички въпроси и стигнете до извода, че този телефон е актив - Честито! Можете да си го вземете и да му се насладите заслужено!

Заслужено, защото:

 1. Не сте взели импулсивно решение да метнете едни пари в канавката
 2. Взели сте осъзнато и адекватно решение, затова какво искате
 3. Давате си парите за АКТИВ, който ще подобри живота ви
 4. Придобили сте актива на оптимална цена в оптималното за придобиване време
 5. Наясно сте, че можете да си го позволите, при какви условия ще е актив и какви ще са съпътстващите разходи

Спокойно, не е никак сложно

Ако си направите труда да минете през тези въпроси 3-4 пъти, ще забележите, че не е нужно да отваряте сайта, за да ги гледате. Те са супер интуитивни и отговорите се озовават пред вас за секунди. Лично на мен ми отнема около 5-10 секунди да взема решение.

Това е начинът да живеем един осъзнат и богат живот изпълнен със скъпи активи и евтини пасиви. Без да се влияем от чуждото мнение и да се чувстваме здраво стъпили на земята! Защото моите отговори са различни от вашите отговори и така животът става пъстър и интересен.

Във всеки един от нас живее по един демон, който ни кара да грешим. Ако успеем да го подчиним и да го пускаме, само когато ние преценим, животът ще се отвори пред нас и ще ни даде това, от което наистина имаме нужда!