Ефективно управление на разходите: 3 основни принципа и 1 практичен инструмент

Ефективно управление на разходите: 3 основни принципа и 1 практичен инструмент

Никой не обича разходите. Или поне всички така твърдим. Като вляза в мола, виждам как хората сноват на тълпи из магазините и пазаруват. Обикновено тези тълпи са от хора на заплата, които с огромно щастие си харчат парите до последния лев.

Да си призная - и на мен ми е много приятно!

Харесва ми да харча пари по магазините и заведенията. Още повече ми харесва да харча за активи - като инвестирам някъде или като реинвестирам в мой бизнес. Като цяло - много обичам да харча пари!

Сигурен съм, че и вие много обичате да го правите. Обаче винаги оставаме с някаква горчивина, когато говорим за разходи. Къде е разликата между “харча пари” и “имам разходи”? Защо едното е приятно, а другото не?

Според мен разликата е една чисто психологическа заблуда. Тя се появява от начина на мотивация на нашето действие. Мотивацията е два вида:

  1. Вътрешна - която идва от нас самите.
  2. Външна - която идва от външен натиск върху нас.

Когато харчим пари, ние използваме вътрешната си мотивация, за да извършим действието.

Когато плащаме разходи, ние използваме външна мотивация - някой друг ни кара да извършим действието.

Резултатът и от двете действия е един и същ - ние сме се разделили с нашите пари, но усещането, което остава у нас - това е нещо друго.

В тази статия ще ви дам една нова гледна точка към разходите, с която ще се чувствате по-добре, когато ги правите, а и ще увеличите печалбите си.

Ето моите три основни принципа за управление на разходите заедно с един инструмент + подробно упътване как да направите сами своя избор.

Не е трудно. Просто се отпуснете и освободете съзнанието си за нещо ново и нетипично.

Вдишваме дълбоко… задържаме три секунди и издишваме бавно!

Повторете това упражнение още 2 пъти и да се гмуркаме в статията 👇