Каква е разликата между Читател и Потребител

Каква е разликата между Читател и Потребител

Пишейки първите статии за този блог ми направи впечатление, че се обръщам към хората попаднали на сайта ми с “читатели”. Първоначално не обърнах внимание, но после се замислих, че нещо става. Какво пропускам и защо моята публика е различна от тази на останалите сайтове в мрежата?

Направих бързо проучване и наистина се оказа, че колегите в интернет пишат за “потребители”, а не за “читатели”. И тогава осъзнах, че те ни разглеждат като един обект на продажба - потребител. Само като го пиша изпитвам съжаление за тези автори и унижение, че и аз участвам в тази игра като жалък потребител.

Не искам да задълбавам повече в обръщенията, защото, скъпи читателю, в тази статия ще опиша какви са бизнес моделите, които ни превръщат от читатели в потребители и ще оставя решението какво искате да бъдете на вас самите.

Как точно ни превръщат от читатели в потребители

За да отговоря на този въпрос първо трябва да въведа един термин - бизнес модел.

Представете си бизнес моделът като начин за правене на пари с определен продукт.

Хората, които дават най-ценния си ресурс - времето, го превръщат в продукт на техния бизнес. Този продукт трябва да се превърне в пари по някакъв начин, което пък наричаме монетизиране.

Значи, хората създават безплатно съдържание, за да го монетизират по някакъв начин.

И ето някои бизнес модели за монетизиране на безплатно съдържание:

  • Реклами - под формата на картинки около статии, под формата видео или аудио записи, които прекъсват гледаното или слушаното от нас предаване.
  • Афилиейт линкове - самото съдържание ни кара да кликнем на определени линкове и да закупим продукт на някоя друга фирма.
  • Директни продажби - съдържанието се генерира с нарочната цел да ни убеди в ползите на някакъв продукт.
  • Информация - съдържанието използва различни методи за събиране на информация за нас самите, като я запазва, систематизира и подготвя за продажба на трети лица.
  • Спонсорирано съдържание - трета страна плаща пари на инфлуенсър за създаване на безплатно съдържание относно даден продукт или бранд.

Бизнес моделите варират леко в зависимост от вида съдържание - писмено, аудио или видео.

БИЗНЕС → СЪЗДАТЕЛ НА СЪДЪРЖАНИЕ → НИЕ КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ → НИЕ КАТО КЛИЕНТИ

Това е най-опростената схема на процеса, в който ни слагат.

Както ясно се вижда, инициативата за създаване на съдържанието идва от бизнеси, които искат да ни конвертират в клиенти. Тази конверсия преминава през безплатното съдържание, което привлича вниманието ни и ни подтиква да направим още една крачка и да станем горди клиенти.

В този процес, очевидно няма как да ни разглеждат като читатели, зрители или слушатели. Разглеждат ни като потребители, записи в бази данни с параметри полезни за конвертирането ни в клиенти.

Проблемът е, че има очевиден конфликт на интереси. Създателят на съдържанието иска да ни убеди, че го прави за нас, а в същото време истината е, че го прави за бизнесите, които му плащат сметките.

Да завършим положително с някои изключения

Ако обобщим написаното до тук ще останем с леко скапано настроение. Но верни на американското кино, това не бива да се случва. Доброто винаги трябва да побеждава!

И тук идва доброто. То наистина съществува и срамежливо се прокрадва в интернет пространството. Срамежливо, защото не разполага с ресурсите на безплатното съдържание и някак се губи в него като остров в океана.

Има бизнес модел по който се създава наистина качествено и пълно със стойност безплатно съдържание - фондациите и дарителските организации могат да заемат мястото на БИЗНЕСА в горната схема и да се получи нещо такова:

ФОНДАЦИЯ → СЪЗДАТЕЛ НА СЪДЪРЖАНИЕ → ЧИТАТЕЛ, ЗРИТЕЛ или СЛУШАТЕЛ

Ето в тази схема вече няма конфликт на интереси, защото този който плаща музиката не го прави, за да вземе повече пари след това, а за да ги даде под формата познания и опит на неговата публика.

И както обещавам в моите статии да ги сервирам алангле, така и сега се подгответе за суровата истина:

Явно четете тази статия абсолютно безплатно! Тя е безплатно съдържание и като такова аз нямам възможността да дам цялата стойност която искам, а именно да дам поне 10 линка към наистина полезни сайтове с безплатни ресурси.

Съжалявам за това, но ако го направя търсачките ще ми намалят рейтинга и блогът ми ще отиде там, където няма да може да бъде открит.

Това е суровата истина. Тя важи за всички, включително и за мен.

И все пак това е блог за бизнес хакове, а мен ме мотивира моята кауза. Ето как ще хакнем системата в момента.

Ако желаете да откриете тези острови с полезна, но безплатна информация, отворете някоя търсачка и изпишете следните фрази:

безплатно обучение за ученици финансирано от фондация
безплатно образование на световно ниво

Попитайте и някой изкуствен интелект, с който си говорите.

Експериментирайте и проверявайте в какъв бизнес модел се намирате преди да се доверите на съдържанието.