Какво ни причинява Безплатното съдържание

Какво ни причинява Безплатното съдържание

В днешни дни буквално сме залети от безплатно съдържание. Мозъците ни вече не могат да обработят цялата информация, която се излива върху нас без наше позволение. Ние сме роби на безплатното съдържание. Не можем да живеем без него, пристрастени сме да ровим постоянно в социалните мрежи и да скролваме безкрайно…, но с празен поглед.

Един ден, докато преглеждах икономическите новини попаднах на статия, която описваше ново поведение на младежите на запад. Те започнали да осъзнават липсата на всякакви ползи от скролването и са започнали да си сменят смартфоните с обикновени GSM апарати. Като тези, които ползвахме в първите години на мобилните комуникации. Аргументите им били, че с тези телефони се чувстват по-свободни и продуктивни.

Замислих се колко освобождаващо ще бъде да прекарам 4 часа повече на ден с моето семейство или приятели, вместо пред малкото екранче на смартфона. Четири часа е средното време, което всеки прекарва, взирайки се в тъпото, изцеждащо екранче. Колко повече ментална енергия ще имам, за да се забавлявам с децата и жената!? Безценно!

После се замислих колко полезна информация получавам на ден? И под полезна имам предвид информация, която ще ми помогне да стигна по-бързо до целите ми! Ужас! Веднага изтрих социалните приложения и някои от новинарските.

Истината е, че безплатното съдържание краде най-ценния ни ресурс на тази планета, ресурс, който няма как да си купим, спечелим или придобием по какъвто и да е начин. Този ресурс е времето.

В този ден си дадох сметка какво точно ми причинява безплатното съдържание:

  • Отдалечаваме от близките ми
  • Изтощаваме ментално и емоционално
  • Краде времето ми
  • Не ме доближава до целите ми
  • Не ми дава реална представа за света, защото всичко вътре е фейк

Защо безплатното съдържание вреди на здравето ни

Безплатното съдържание обикновено е много повърхностно. То е създадено, за да привлича кликове, а не за да дава стойност на потребителя. Важно за всички бизнес модели с безплатно съдържание е то да се генерира възможно най-бързо и да достига до потребителя по всички възможни канали. Където и да кликнем, трябва да попадаме на едно и също съдържание докато не купим. По този начин ни разфокусират, карат ни да мислим за техните цели вместо за нашите. Карат ни да се чувстваме малоценни ако не притежаваме техните продукти.

В същото време безплатното съдържание е оптимизирано за търсачките, а не за хората. Пълно е с повтарящи се думи и вътрешни линкове, а за външни линкове не може да става и дума. Това би навредило на рейтинга в търсачките. Така става трудно разбираемо за нас и неусетно започваме да се напрягаме в опита си да получим желаната от нас информация.

И най-лошото на безплатното съдържание е, че то не може да бъде критично към нищо и към никого. Парите на така наречените инфлуенсъри идват от ревютата и препоръките на различни продукти, което ги поставя в конфликт на интереси спрямо техните “потребители”. Те няма как да кажат истината за продукта, защото клиентите им (бизнесите, не ние) ще се откажат от тях и ще останат без приходи.

Разбира се към инфлуенсърите се включваме и ние. Без да искаме споделяме съвсем съзнателно нашите снимки и мисли, но тук има едно голямо НО. НО ние споделяме само моментите на щастие и гордост. А това кара останалите да се чувстват малоценни. Нас също! Ние се чувстваме малоценни като гледаме как блика щастие от всички постове в мрежите, а ние няма за какво да се похвалим точно в този ден. Или нашите похвали не са толкова бляскави като тези на останалите.

Напрегнати, нещастни и с чувство за малоценност продължаваме да скролваме и да губим времето си.

От опит знам, че когато се чувствам по този начин не ми се тренира, не ми се ходи в планината, не ми се говори с приятели, не ми се отделя време за здравословно хранене. Тялото ми следва психиката и ставам ленив, нещастен и мрънкащ чичак.

Какво можем да направим, когато потребяваме безплатно съдържание

Лично аз винаги внимавам какъв е източникът на информацията, която потребявам. Интересувам се, кой плаща за това съдържание и какви мотиви го водят към тази инвестиция. Опознавам бързичко в какъв бизнес модел се намирам и разбирам какво мога да получа от него без да падам в клопката му.

С тази статия се надявам и вие, моите читатели, да започнете да потребявате информацията по-осъзнато и в нормални граници.