Колко печеля от моя бизнес

Колко печеля от моя бизнес

Забелязал съм един интересен феномен. Ако попитам човек на заплата - колко пари изкарваш, той веднага ще ми отговори - осигуряват ме на 2 000лв., но взимам 1 552лв. Обаче, ако попитам собственик на бизнес - колко пари изкарваш от твоя бизнес, шансът да получа отговор е почти никакъв. Обикновено хората започват да ми обясняват колко оборот са направили вчера или миналия месец. Има и такива, които казват - зависи от сезона. На практика това не са отговори, защото въпросът е съвсем конкретен и очевидно отговор няма.

В същото време, това е един от най-важните въпроси пред всеки собственик на бизнес. Та нали правим бизнес, за да изкарваме повече пари, отколкото ако бяхме на заплата! Ако не знаем колко печелим от нашия бизнес, може да се окаже, че сме фалирали без да знаем. Може да се окаже и че сме милионери, също без да знаем.

И това е съвсем нормално. Аз също дълго време исках сам за себе си да разбера колко пари изкарвам от моя бизнес. Уж трябваше да е лесно, защото изкарвах пари само от 3 източника, но въпреки това не ми беше ясно. Питах се - как е възможно да плащам всеки месец за счетоводител и да не мога да знам нещо толкова просто. Понеже съм инат и исках да се уверя в истинността на предположението си, записах да уча икономическа специалност. В курса по счетоводство, след много спорове с преподавателката, научих истината, която ще споделя с вас в тази статия.

В статията ще научите

  • Как счетоводителите виждат нашите парични потоци
  • Как ние, собствениците на бизнес, виждаме същите тези пари
  • Ще ви дам много лесна формула, с която да определите колко печелите от бизнеса си

И както винаги - нагледни примери от реалния живот!

📂
Готов за попълване файл за определяне на печалбата, който можете да свалите веднага.
Екран "Настройки" на приложения файл